tirsdag 3. februar 2015

Post Moves


Post moves er veldig bra å kunne, både for små og store spillere. Tradisjonelt når man høres ordet "post player" eller post-spiller tenker man kanskje mest på store spillere som Shaquille O´Neal eller Kareem Abdul-Jabbar med sin berømte Sky Hook, men lavere spillere som Michael Jordan eller Gary Payton var også veldig gode på å score i posten og hadde sine "moves" for å score nærme kurven. Jeg var veldig imponert av Michael Jordan´s fade-away-skudd og up & under moves som han spesialiserte seg i mot slutten av karrieren sin.

GUARDS OG FORWARDS
Tradisjonelt så har trenere når de skal utvikle sine spillere og jobbe med "skills" delt de inn i guards og forwards/"big men". Guardene har gjort "guard-moves" for å score mens de store gutta har gjort post-moves. Hvorfor ikke lære alle ferdigheter til alle spillere? Jeg tror og håper flere trenere har denne tankegangen nå.

LAKER CUT
Jeg vil i dette innlegget vise en av drillene jeg bruker med G98-laget jeg trener i Persbråten for å jobbe med post-moves. En drill vi bruker som jeg liker veldig godt heter Laker Cuts og er fra Layer 2: Post Pass & Cut (fra R&R). Den første videoen viser standard drill for Laker Cut der man sentrer til en spiller i posten, laker-kutter høyt eller lavt og får sprettpasning tilbake for en layup. Du ser tre av mine spillere - Mathias, Emmanuel og Islam - gjennomføre drillen. Vi har en spiller som starter på toppen som må fylle vingen nærmest ballen når vingspilleren laker-kutter - det er en av reglene fra angrepsspillet. Dette er en drill man kan gjøre flere ulike varianter av. Alternativt kan man ha en forsvarer på ballen og/eller bak post-spilleren eller så kan du ha post-spilleren på high post, mid-post eller short corner.



SPILLERUTVIKLING I LAKER-KUTT DRILLEN
Dette er nok en reaksjonsdrill der man ikke bare øver inn lagangrepet, men man får også jobbet med spillerutvikling. Her noen skills man jobbe med i denne drillen:


  • hvordan sentre til posten med en forsvarer foran deg
  • hvordan poste opp
  • hvordan spille forsvar på en post-spiller
  • 3-poengsskudd og offensiv/defensiv retur (hvis du har en spiller som fyller vingen etter laker-kutteren)
  • post moves

LAKER CUT - UP & UNDER
Her er et videoklipp der gutta bruker laker-kutt drillen til å øve på up & under move. Vi later som om laker-kutteren ikke er åpen og da kan post-spilleren gjøre sin move. I et kort øyeblikk når laker-kutteren passerer post-spilleren så har han skapt bedre plass for post-spilleren til å score - akkurat som i Draft Drive. 

 
Dette er en fin drill hvis du også vil øve på hook-skudd, drop step, step-pound-hop, front-pivotering eller revers-pivotering for post-spilleren etc. Hvis du jobber med fade-away skudd kan laker-kutteren ta offensiv retur og skyte den oppi hvis det blir bom. Om du ønsker å innføre et element av konkurranse i denne drillen så kan f.eks grupper på to eller tre konkurrere om å treffe flest laker-kutt layups innen en viss tid. Dette vil garantert øke intensiteten, og konkurranse er jo gøy. Sist men ikke minst er dette en tidsbesparende drill - du vil gjerne øve på post-moves, men du vil jo øve på andre ting også ikke sant?

Lykke til!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar