torsdag 5. februar 2015

Post Slides


Post-slides er en av mine favoritt-bevegelser uten ballen for å få et åpent skudd. Hvordan gjør du det? Du står f.eks på midpost og din lagkamerat dribler mot kurven i din retning – driven kommer ovenfor eller nedenfor deg (baseline drive). Du må lese ballbehandleren og reagere med å post-slide til short corner hvis driven kommer ovenfor deg, og post-slide opp til high post hvis driven kommer nedenfor deg. (Layer 5: Basic Post Slides). Du flytter deg vekk fra driveren og din forsvarsspiller for å gi han bedre plass til å komme frem til kurven, men dette er også en scoringsmulighet for deg. Når du post-slider så vil du rotere i motsatt retning av den veien hjelpeforsvareren roterer når han skal hjelpe å stoppe driblepenetreringen – og dette gjør deg åpen for en pasning og scoring. Dette er en fin form for frigjøring.

Dette er en enkel bevegelse som ikke krever mye ferdighet av en spiller, alt han/hun trenger å gjøre er å flytte seg fra A til B. Vær klar over at det ikke er mental forståelse som skal til for at spillere skal gjennomføre dette under spill eller kamp. Det kreves mye repetisjon og drilling.

Desverre er post-slides et prinsipp som ikke alle spillere følger, til og med NBA-spillere har jeg sett synde med dette (spesielt ”big men”). Jeg har sett guarder driblende i full fart til kurven for å score mens deres power forward eller center oppholder seg i fila (3-sekunders-feltet) eller på vei til fila og tar opp plassen guarden trenger for å komme frem til kurven. De gjør det antakeligvis for å plassere seg for en offensiv retur i tilfellet det blir bom, og det er en nobel hensikt skal jeg innrømme. Problemet er bare at de bringer sin egen forsvarer til ballbehandleren og gir han dårlig plass til å score, og det gir han heller ikke en naturlig scoringsmulighet (med mindre han fanger den offensive returen da). Kanskje husker du at spacing er et av de viktigste ingrediensene til godt angrepsspill? Hvis du post-slider så bidrar du til å opprettholde god spacing og det bidrar til å holde lagangrepet koordinert.

En annen ting jeg liker veldig godt med post-slides er at visse spiller-typer kan utnytte dette til deres fordel. Alle spillere har sine styrker og svakheter. Kanskje du har en spiller som ikke er god på å skyte 3-poengsskudd, som ikke er flink til å score 1 mot 1, kanskje han er liten og treig...men måten han KAN score på er ved å post-slide til short corner eller high post for et enkelt mid-range skudd. Hvis du har en spiller som ikke en gang kan treffe skudd fra high post eller short corner så kan han i det minste gjøre nytte for seg ved å flytte seg (post-slide) når hans lagkamerater driver til kurven – kanskje han kan bruke dette til å fange offensive returer og ta enkle nærskudd. Spillere bør være bevisst på sine styrker og svakheter og trenere bør også være bevisst på sine spilleres styrker og svakheter.


REAKSJONSDRILL: POST SLIDE
Mine G-98 spillere har øvd på dette i en av de mange reaksjonsdrillene vi gjør. Det heter forresten reaksjonsdrill fordi én av spillerne i drillen må lese ballbehandleren og reagere med kun én handling når ballbehandleren gjør noe. Sist vi gjorde drillen hadde vi fokus på skyting fra short corner. Dette er enda en av de alt-mulig-drillene som jeg er veldig glad i. Dette er en kamp-realistisk drill der du får kampskudd fra kamp-spoter i kampfart. Mulig det høres bedre ut på engelsk: ”game shots - game spots - game speed”.



SKILLS Å FOKUSERE PÅ I POST-SLIDE-DRILLEN

For ballbehandleren:
Triple-threat posisjon:  first step explosion - open step/cross step, jab step, skudd-finte, hode-og-skulder-finte,
jump stop, sprettpasning
drible moves før han krysser 3-poengslinjen og før pasning: crossover, behind the back, betweeen the legs etc.
Offensiv retur etter pasning

For hjelpeforsvareren:
Stoppe driven og close-out på skytteren
Utblokkering og defensiv retur
Ta en charge på drible-penetreringen

For post-spilleren:
Detaljer ved skuddet: klargjøring av hender for pasningsmottak, ”catch in a hop”
Post-moves: hook skudd, up & under etc.


DIAGNOSE 5 mot 0

Hvis du som trener ønsker å teste ut om spillerne dine kan eller husker å post-slide ved drible-penetrering kan du drille angrepet ditt i et 5 mot 0 format som en form for diagnose. Sett opp spillerne i en 4UTE-1INNE eller 3UTE-2INNE formasjon der de skal ”shuffle the deck” eller ”stokke kortene”. Dette betyr at de skal blande handlingene fra de ulike R&R-layerne i en posesjon (posession) på lik måte som du stokker en kortstokk. Kanskje du stokker kortene med sentre & kutt, sirkelbevegelse (circle movement) og basic post slides. Det ballbehandleren kan gjøre for å skape post slides og sirkelbevegelse er å drive og ”bounce off” – han driver, later som om han blir stoppet av forsvaret og spretter tilbake til neste ledige perimeter-spot og fortsetter i dette mønsteret et par ganger helt til han sentrer til en roterende lagkamerat for et skudd. Hvis spillerne post-slider som de skal så er alt fryd og gammen, hvis ikke kan du notere deg at det trengs mer repetisjon gjennom reaksjonsdrillene for neste trening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar