fredag 20. februar 2015

Sone-angrep


Hvordan angriper man soneforsvar?

Når et lag møter en sone så må man justere sitt angrep. Jeg vil i dette innlegget gå igjennom hvordan man kan bruke Read & React Offense mot soneforsvar.

Kombinasjon av Layer 1, 2 og 3
På banen må vi stadig kombinere Layer 1:Pass & Cut, Layer 2: Post Pass & Cut og Layer 3: Dribble At for å angripe sømmene eller åpningene i sonen.

Drill: 5 mot 0 med Layers 1-3
Laget starter i en 5UTE-formasjon og hver spiller skal følge dette mønsteret:

sentre - kutt - post opp - fyll ut

Spillerne poster opp på mid-post weakside eller ballside, vi skal ikke sentre til posten men holde drillen gående. Hver gang det sentres på perimeteren skal spilleren i posten fylle ut bak 3-poengslinjen. Ballbehandleren kan av og til drible mot en perimeter-spiller som reagerer med å kurv-kutte (Layer 3). Dette blir i praksis en 4UTE-1INNE-formasjon der laget har en ny spiller i posten for hver pasning. Vi holder drillen i gang til alle fem spillere har vært i posten. Dette krever ikke så mye tid og kan gjennomføres på et par minutter.

Neste steg
Introduser spillerne for alle post-spotene: mid-post, high post og short corner. Spillerne kan poste opp på hvilke som helst av disse seks spotene.

Legg på soneforsvar - Hook & Look
Vi behøver ikke forandre så mye hva vi gjør mot spiller-mot-spiller-forsvar, men vi må justere kurv-kuttene våre. Det er her Hook & Look kommer inn. Vanligvis gjør man en rettlinjet kutt til kurven, men mot sone så gjør man en mer saktere og buet kutt i sonens åpninger eller hull i 3-sekunders-området. Legg på forsvarsspillere og begynn med sone-kutt.

Her er en illustrasjon med tre angrepsspillere:
Hook & Look

Pin Screen
Layer 7: Pin & Skip er et meget effektivt våpen mot soneforsvar. Ullern's damelag som vant KL-serien i fjor brukte denne weakside-screenen ofte i fjorårets finale mot Gimle for å få åpne skudd. Pin Screens kan settes i alle mulige vinkler og avstander.

Her er et enkelt eksempel:
Pin & Skip

Drible-penetrering mot soneforsvar
Jeg vil i høyeste grad anbefale drible-penetrering mot sone-forsvar. Det er kanskje vanskelig å drible frem til kurven for en layup, men når sonen trekker mot dribleren så vil garantert noen være åpne.

Følgende R&R-layers fungerer helt utmerket:

Layer 4: Circle Movement - Dribble Penetration
Layer 5: Basic Post Slides - Dribble Penetration
Layer 6: Baseline Dribble Penetration - Window Movement
Layer 16: Advanced Post Slides

Jeg går ikke så dypt inn på dette nå, men hvis laget ditt kan gjennomføre dette så vil det gi spillere uten ballen åpne skudd og kanskje layups.

Short Corner
Short Corner eller korthjørnene er post-spotene på baseline til høyre og venstre for kurven. Hvis angrepet kan få ballen her så kan mye bra skje mot sonen. Forsvaret vil kollapse og noen vil bli åpne. Spesielt effektivt kan det være hvis du er på weakside short corner og gjemmer deg bak soneforsvaret som ikke ser deg - dukk inn i fila og få ballen eller få den i korthjørnet. Jeg har selv praktisert dette og fått pasninger etterfulgt av meget enkle nærskudd - alt jeg trengte å gjøre var å stå på weakside short corner og vente på ballen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar