fredag 13. februar 2015

READ LINE



En av de viktigste konseptene i angrep for spillere uten ballen er leselinjen (read line) og er en av ”lesningene” (reads) fra Read & React Offense Layer 1: Pass & Cut.

For de fleste lag uansett nivå så er 3-poengslinjen brukt som leselinjen for en automatisk kurv-kutt, backdoor/rear cut.

Reaksjonsvanen som må være automatisk:
Hvis du er én spot eller én pasning unna ballen og din forsvarer har én fot eller begge føtter over leselinjen så MÅ du kurv-kutte. Ikke noe signal er nødvendig.


HENSIKTENE MED LESELINJE-KUTTEN

1. Vi må ha et svar mot defensivt press på perimeteren
Når forsvaret er over leselinjen er oddsene i angrepets favør. Forestill deg at dette er et kappløp til kurven fra 3-poengslinjen og at angriperen og forsvareren har lik fart og hurtighet. Angriperen har ansiktet mot kurven og forsvareren har ryggen til kurven – hvem kommer fram først? Når alt er likt vil angriperen vinne hver gang.

2. Hvis du ikke kutter og du tillater forsvareren din å nekte deg ballen har du stengt av angrepet på din side av banen
Dette vil redusere ballbehandlerens muligheter. Tenk på hva som skjer hvis du kutter. Selvom du ikke får ballen så har du etterlatt deg en ledig spot på perimeteren som en annen lagkamerat skal fylle. Sjansen er større for at en lagkamerat som beveger seg mot ballen og forkorter avstanden kommer til å bli åpen enn noen som står stille.

3. Hvis forsvareren velger å nekte/”deny” spilleren som fyller den ledige spoten så har vi en situasjon som er mye tøffere for forsvaret


DRILL: READ LINE REAR CUT
Litt avhengig av alder og nivå så er denne kutten noe som krever mye repetisjon før spillere gjør det konsekvent i kamp. Drill det så ofte som mulig. Gjør det en del av din spillerutvikling og oppvarming til trening og kamp. Her er en drill og et par ulike variasjoner og oppsett av den:



INNØVING AV LESELINJEN LAG MOT LAG
Forsvaret skal spille innenfor leselinjen for noen pasninger og så tråkke tilfeldigvis over leselinjen. Hvis pasningen blir sendt kan de stjele den. Det som vektlegges er å trene angrepsspillerne i å ha 10% av sin oppmerksomhet på ballen og 90 % av sin oppmerksomhet på sin forsvarer. Ha blikket ditt på ballen, men ha all din oppmerksomhet på din forsvarer når du fyller et ledig formasjons-punkt.


DEFLECTION GAME
Dette er en live-versjon for å øve inn Layer 1: Pass & Cut inkludert Leselinjen som jeg har gjort mange ganger på mine treninger. Gi forsvaret poeng for hver gang de deflekterer eller stjeler ballen – gi angrepet poeng for hver layup. Spill til en spesifikk stilling eller tid. For å få forsvaret til virkelig å gå etter ballen kan angrepet få 1 poeng for layups mens forsvaret får tre poeng for steals. Ingen dribling er er tillatt bortsatt fra hvis det trengs ett sprett for å fullføre layupen. Dette er en bra drill hvis du har spillere som spretter for mye og det tvinger angriperne til å se etter hverandre mer enn ellers.


FYLLE SPOTER I EN BUE vs V-KUTT
Spoter på perimeteren skal fylles i en bue med ca. 1 meters avstand til 3-poengslinjen og v-kutt er ikke nødvendig. Vi legger ikke vekt på å få ballen bak 3-poengslinjen, men å få ballen på vei til kurven for en layup. Mange forsvarere vil prøve å nekte deg ballen eller stjele den idet du fyller en ledig spot, så vi vil prøve å lure forsvaret over leselinja så vi kan gjøre en read-line kutt for å få ballen i posisjon til å score. Hvis vi virkelig ønsker å få ballen til f.eks vingen kan vi drible mot den spilleren som står der og da må han kutte (Layer 3: Dribble At).


ER DET VIRKELIG SÅ VIKTIG Å FÅ BALLEN BAK 3-POENGSLINJEN?
Mange spillere bruker unødvendig mye tid og krefter på v-kutting som om det er veldig viktig å få ballen bak 3-poengslinjen idet de kjemper en innbitt kamp for å få ballen. Ofte ser man at forsvareren presser angriperen slik at han må bevege seg helt til midtbane-streken for å få ballen – til og med i NBA. Dette kaller jeg å spille baklengs. Noen vil kanskje kalle dette godt forsvarsspill, men jeg kaller det dårlig bevegelse uten ballen. Kanskje de klarer å få ballen bak 3-poengslinjen, men de har ikke fått ballen i en naturlig posisjon til å score. Det spilleren kan oppnå er å få ballen slik at de kan prøve å score 1 mot 1.  Ok, kanskje deres set play krever at de får ballen bak 3-poengslinjen – men hvorfor ikke være fleksibel og ta det forsvaret gir deg? Hvorfor ikke ta de scoringsmuligheter som byr seg? Når forsvaret nekter pasningen én spot unna ballen ved å være over leselinjen så er det svært ofte et stort tomrom bak den forsvarsspilleren. Hvis den spilleren uten ballen én pasning unna gjør en read line-kutt så kan han få ballen i det tomrommet og det vil da ha skapt en 5 mot 4-situasjon som er til stor ulempe for forsvaret. 

Hva hvis readline-kutteren ikke er åpen? 
Da har den spilleren i det minste kommet seg til Valgboksen (3-sekundersfeltet og alle seks post-spoter) og kan gjøre valg som skaper en ny scoringsmulighet for seg selv eller laget: poste opp hvor som helst og sette eller bruke diverse screens.

Er du åpen?
En annen tanke med det å få ballen bak 3-poengslinjen: Hvis du er åpen én pasning unna så får du ballen bak 3-poengslinjen. Hvis du ikke er åpen så ikke gjør ting vanskeligere enn nødvendig, gjør en readline-kutt. Hvordan vet du om du er åpen bak 3-poengslinjen? Hvis du står én meter bak 3-poengslinjen på vingene eller toppen og din forsvarer står godt innenfor leselinja så er det lettere for ballbehandleren å lese at du er åpen.

Sjekk det følgende diagrammet for å se hva jeg mener:  Åpen eller ikke?

Read-Line fordeler for ballbehandleren
For ballbehandleren er det også en fordel at hans lagkamerater én spot unna read-line kutter. Det fungerer som en form for avlastning for ballbehandleren og gjør det lettere for han å sentre til andre lagkamerater som fyller spotene forlatt av read-line kutterne. Hvis hans medspillere ikke readline-kutter har han færre spillere å sentre til, presset på han øker og han kan bli nødt til å sende en farlig lang skip-pasning som kan lett bli stjålet av forsvaret – dette er en tendens jeg har observert mange ganger.

Hva kan skje hvis du ikke readline-kutter? 


LEBRON JAMES GJØR DET OGSÅ
Helt til slutt så henviser jeg til en video der Lebron James gjør en read line rear cut i en kamp nylig mot Sixers. Dette er et godt bevis på at noe så elementært som Layer 1: Pass & Cut kan være svært effektivt i de høyeste nivåer av basketball. Legg merke til det enorme tomrommet bak forsvareren til James.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar