lørdag 31. januar 2015

Hvordan drille lagangrep med kun 3 spillere


HVOR MANGE SPILLERE HAR DU Å JOBBE MED?
For de fleste angrepssystemer, ihvertfall for set plays, så trenger du fem spillere for å øve på ditt lagangrep - men hva hvis du ikke har fem spillere på trening? Noen lag har mange spillere i stallen sin, og noen lag har av eller annen grunn ikke fullt så mange spillere som andre. Oppmøte på trening vil alltid variere da på de beste dagene så er alle på plass og andre ganger så er man få. Hvis du bruker Read & React Offense så er ikke lavt oppmøte på trening en hindring for å øve inn lagangrep. Jeg er ikke avhengig av fem spillere for å få gjort det - minimum to spillere eller en spiller og en trener er det som skal til hvis du bruker R&R sine reaksjons-driller.

HVORDAN SPARE TID PÅ TRENING
Treningstid er et knapt gode og man kan simpelthen aldri få nok treningstid. Av den grunn så er det veldig viktig å utnytte tiden godt og bruke driller som kan ikke bare slå to fluer i en smekk, men gjerne tre, fire og fem etc. Det er så mange ting som trenger å øves på skal man utvikle spillere og lag: skyting, dribling, pasninger, en mot en forsvar...bare for å nevne noen. Kanskje du har hørt om uttrykket "collapsing timeframes"? Altså å kollapse tidsrammer hvis vi skal ta det på godt norsk.  Du bør gjøre driller der man kan øve på så mange ting samtidig som mulig. Hvis du f.eks bare øver på brystpasninger med to spillere som sentrer frem tilbake så bruker du ikke tiden godt nok - dette er dessuten en øvelse som ikke er særlig kamp-realistisk.

DRILL: LAYER 1 SENTRE & KUTT MED TRE SPILLERE – 3UTE
I videoklippet nedenfor får du se hvordan tre spillere kan øve inn lagangrepet for layer 1: sentre & kutt. Spillerne kutter for å få ballen tilbake og score. I layer 1 lærer spillere at hvis de ikke er åpne når de kutter så fyller de ut bak 3-poengslinjen og gir dermed en ny kutter en sjanse til å score. Dette er enkelt og kanskje du tenker at dette er for enkelt til å fungere i kamp? Vel, det spørs på nivået på forsvaret - men fordi det er enkelt så tillater det spillerne være besluttsomme, raske og aggressive.




LAYER 1 DRILL: SENTRE & KUTT MED TRE SPILLERE - SCORE ETTER 5 PASNINGER

I den neste drillen så skal spillerne gjøre det samme, men for å forbedre drillen så skal de sentre fem ganger før de sender en sprettpasning til kutteren som tar layup. Ideen er den at i kamp så skal man "jakte" helt til en scoringsmulighet åpner seg. Vi vet ikke når scoringsmuligheten kommer, det kan være allerede etter én pasning eller det kan komme etter den 6.pasningen. Jeg forteller ikke hvem ballbehandleren skal sentre til - dette er et valg som jeg lar være opp til han. I R&R har ballbehandleren frihet til å velge mellom å skyte, sentre og drible. De fire andre uten ballen har regler de må følge for å holde angrepet koordinert, men spillere som entrer 3-sekunders-feltet (som jeg kaller Valgboksen eller fila) kan gjøre diverse valg der. Det vil bli et tema for en annen dag. 



3-SPILLER REAKSJONS-DRILL LAYER 1: FRONT/REAR CUT

Dette er en av drillene fra Layer 1: Pass & Cut. For å beskrive det på en annen måte så er dette kampsimulering eller "game rehearsal". Dette er ikke en drill som gjør spillerne bedre på lagangrepet etter at de har lært det, en drill som denne ER lagangrepet (i hvertfall en del av det). Det faktum at spillerne MÅ kurv-kutte etter en pasning er hvordan lagangrepet blir øvd inn her. Og jeg må gå tilbake til det med å kollapse tidsrammer eller å gjøre tidsbesparende driller. Hver gang spillerne gjennomgår denne drillen kan du som trener ha fokus på noe nytt hver gang: hvordan de sentrer, hvordan de tar layupen, kommunikasjon etc. 

Her er en liste over noen "fundamentals" og ferdigheter vi kan jobbe med i denne drillen selvom ikke alt blir vist:

  • brystpasning
  • sprettpasning
  • mottak av pasning: "catch in a hop", pivotering
  • layups og diverse typer avslutninger for å score (revers layup, power lay-up etc.)
  • hopp-skudd istedet for layup
  • 1 mot 1 forsvarsstilling
  • defensiv close-out
  • triple threat-posisjon
  • skuddfinte
  • pasningfinte
  • jab step
  • etc.



En drill som denne kan brukes som en diagnose for deg som trener. Drillen vil avsløre hva spillerne kan og ikke kan. Du kan bruke den som oppvarming til trening eller kamp. Seks spillere kan gjøre den samtidig på én kurv på hver side av kurven og kan selvfølgelig gjennomføres fra hvilke som helst to perimeter-spoter på banen - toppen og vingen eller vingen og hjørnet. Som nevnt tidligere kan drillen også gjennomføres med kun to spillere eller en spiller og trener. Det fins også flere varianter man gjøre av denne drillen. Man kan f.eks ha to forsvarsspillere istedet for én og fokusere på forsvaret. Men bruker man tre spillere så får hver enkelt spiller maksimum repetisjon og drillen går fortere.


FRONT-KUTT ELLER REAR-KUTT
Litt detaljer om hva kutterne gjør i drillen. Den normale progresjonen for denne drillen er egentlig slik: front cut, så rear cut og til slutt front eller rear cut. Her har jeg hoppet litt frem. Etter at spillerne sentrer må de velge å gjøre en front cut eller rear cut basert på hvordan forsvareren spiller. Dette er først og fremst for å trene opp kutteren. Hvis forsvareren står stille skal han front-kutte og få ballen tilbake - ingen kroppsfinter er nødvendig. Hvis ballbehandleren sentrer og forsvareren "jumps to deny" i retning ballen for å nekte pasningen tilbake (noe de fleste spillerne blir lært til å gjære) skal han gjøre en backdoor rear cut. Igjen så er ingen finter nødvendig siden forsvareren har flyttet seg - bare kutt bak han. 

Rotasjon i drillen: 
  • layup - gi ballen til den som sentret til deg - forsvar
  • forsvar - angrep
  • sprettpasning til kutter - vent på ball


En annen hensikt med en drill som dette er at vi vil fjerne all nøling fra sentrere. De fleste spillere er vant til å sentre og stå stille, og det er ikke aktuelt om vi skal ha et godt angrepsspill. Vi må ha spillerbevegelse og være en trussel til å score etter hver eneste pasning. Målet er å skape reaksjonsvaner: sentre og kutt. Spillerne skal ikke tenke, men reagere og gjøre dette like automatisk som om man skulle trekke til seg hånda etter å ha tatt på en glovarm plate på kjøkkenet.     


HVA HVIS DU HAR 7 ELLER FLERE SPILLERE OG BARE EN KURV?

Du kan fint gjennomføre Front/Rear Cut drillen med 7 eller flere spillere. Nedenfor er en lagdrill som kan gjøres til trening eller kamp med spillere bak kurven som tar retur. Denne har jeg brukt mange ganger. Den er laget av coachen Ulysses Garcia som trener South Windsor Connecticut Attack 12U Girls Travel Team. Jeg møtte denne treneren under Read & React Advanced Clinic i Atlanta i 2011 hvor han var en av instruktørene. Jeg har sluttet for lengst å gjøre den tradisjonelle layup-oppvarmingen med to rekker - du får mye mer ut av en oppvarming som dette.  


Coach Ulysses Garcia - Connecticut Attack


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar