fredag 23. januar 2015

Draft Drive - hvordan skape rom for å komme frem til kurven

I Layer 1: Pass & Cut fra Read & React Offense er det tre regler for spillere på perimeteren:

1. Sentrer du til en lagkamerat én pasning unna må du kurv-kutte

2. Er det en tom spot mellom deg og ballbehandleren så må du fylle den

3. Hvis du er én pasning/spot unna ballen og din forsvarer står på eller over 3-poengslinja i "deny"-posisjon for å nekte deg pasningen må du gjøre en automatisk rear cut/back door cut. 3-poengslinja blir i dette tilfellet referert til som "Read Line" eller "leselinje" som jeg har oversatt det til.

De direkte scoringsmulighetene som du får ut av dette er give & go front/rear cut og read line cut - men det jeg synes er enda mer interessant er de indirekte scoringsmulighetene disse reglene fra Layer 1 skaper. 

Hvordan kan du i angrep fjerne ballbehandlerens nærmeste hjelpeforsvarer og skape rom for han å drible til kurven? Svaret er Layer 1: Pass & Cut

Hver kutt skaper en åpning for ballbehandleren å drible inn i siden kutterens forsvarer følger etter han. Får du f.eks en pasning på perimeteren fra høyre av en som kutter er tomrommet skapt på din høyre side - og samme med venstre. Du kommer da til å gjøre en "draft drive" rett bak ryggen på kutteren før neste lagkamerat fyller den tomme spoten etterlatt av kutteren. Uttrykket "draft drive" stammer fra måten racerbiler kjører bak hverandre for å redusere luftmotstand og turbulens. Hvis kutterens forsvarer prøver å stoppe drible-penetreringen så er kutteren åpen.



I 2010 så spilte jeg for Vålerengas 6.divisjons-lag der vi brukte Layer 1 i kamp og med alle kuttene vi gjorde så fikk jeg ofte stor plass til å drible frem til kurven - noe jeg sjelden hadde fått før med gammeldags lagangrep.

Forrige sesong var jeg trener for Ullern G00 og filmet en trening hvor vi i et angrep fikk til en meget bra draft drive. Videoen kan du se under her. Jeg vil oppfordre deg til å pause videoen hver gang noen mottar en pasning bare for å se det tomrommet kutterne skaper - det er helt genialt. Disse spillerne hadde fått mange repetisjoner i 3-manns reaksjonsdriller fra Layer 1. Det du får se i dette videoklippet var ikke noe planlagt angrepsspill og heller ikke et set play, men altså resultatene av å ha drillet sentre & kutt pluss read line cut. Dette var helt tilfeldig. Litt av meningen med R&R er at spillerne får lære hvordan de scorer og så skal de på eget initativ jakte på eller skape disse scoringsmulighetene selv under kamp. Du får se to raske kutter etter hverandre som gir ballbehandleren masse rom for å drive til kurven. Det ble en bom på layup-forsøket, men det plager meg ikke.   


I videoen under ser du også noen eksempler på Draft Drives med Iowa Hawkeyes sitt damelag som spiller i 1.divisjon i NCAA. De har brukt Read & React Offense i flere år og spiller veldig bra om dagen.

Iowa Hawkeyes Draft Drives


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar