søndag 19. juli 2015

For deg som elsker pick n' roll



Hvis du er en spiller eller trener som elsker pick n' roll kan dette være noe for deg. Jeg vil i dette innlegget presentere en variant av ballscreen og hvordan du kan drille det.

I kampsituasjon så går dette ut på å kombinere sentre & kutt som regel og setting av ballscreen som et selvstendig valg for kutteren hvis han/hun ikke var åpen. Det er veldig viktig at spilleren kutter for å score først, og ikke bare kutter for å sette screen.

Hva er bra med denne kombinasjonen?

Dette er en kombinasjon som ikke er veldig vanlig praksis og denne måten å sette ballscreenen på kan komme brått og overraskende på forsvaret som både må dekke en kutt og så plutselig dekke en ballscreen. Hvis du har gode ball-screenere (gjerne store spillere) og guarder som er gode ballbehandlere og scorere kan dette være en god kombinasjon å prøve. Eller hvorfor ikke la hurtige guarder sette ballscreens for hverandre?

Hvordan skal du sette ballscreenen?

Personlig liker jeg en flat ballscreen der screeneren kommer bak ballbehandlerens forsvarer. Forsvareren kan ikke se screeneren komme like godt som hvis han kommer fra siden. Fordelen for ballbehandleren er at han kan velge hvilken side han skal drible forbi - høyre eller venstre - og han kan finte hvilken retning han vil gå. Dette sender dessuten ballbehandleren mer i retning kurven og ikke sidelengs. 

Jeg bruker prinsippet om at den retning screenerens rygg peker er retningen mottaker av ballscreenen skal gå - det gjelder for øvrig for alle typer screens.

Drillene:

Sentre & Kutt + Ball-screen


Ballscreen-valget i valgboksen

Sentre & Kutt er en av handlingene som brukes for å sende spillere til valgboksen og ballscreen er et av valgene spillerne kan ta i kamp uten forvarsel og uten at lagkamerater og treneren vet om det på forhånd. Dette gjør det uforutsigbart og det er i hvert fall en fordel for angrepet at ikke forsvaret vet hva det neste som skjer er. Ideen er at dette har blitt drillet på trening først og at spillerne har blitt presentert for dette valget.

Dette er snakk om å lære opp "hundene" til å jakte etter scoringsmuligheter på egen hånd i motsetning til å lære opp "hunden" til å gjøre triks på kommando som "sitt!", "rull!" og "spill død!".

Som trener vil du si til spillerne "nå skal dere jakte etter ballscreens etter en kutt til dere finner det". Dere har som lag kanskje prøvd å "jakte" etter en spesifikk måte å score på som ikke virket, så prøver dere å være jakt etter noe annet.

Hvor på banen vil det være mest effektivt å utføre pick n' roll og hvilke spillere på laget vil være best egnet til å gjøre det? Skal alle spillerene sette ballscreens etter en kutt? Hvis du skal operere angrepet på best mulig måte er dette spørsmål som bør tenkes på eller som man kan snakke med laget om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar