lørdag 18. juni 2016

Hvordan hadde Cavs sett ut med Read & React?

Hvordan hadde det sett ut hvis Cleveland Cavaliers brukte Read & React? Her er noen tanker om hvordan de kunne operert eller tilpasset R&R til sitt lag, hvilke roller de viktigste spillerne kunne hatt og hvilke scoringsmuligheter ville passet for de viktigste spillerne.

Den nyeste versjonen av R&R per 2015 har en litt annen struktur og oppdatert terminologi enn 2010-versjonen. Forrige versjon hadde 20 layers, nå har det blitt komprimert til 10 layers for hver ball-avgjørelse eller ball-reaksjon.


FUNDAMENTET: LES LEDEREN OG REAGER - AVGJØRELSER MED BALLEN

De første fire avgjørelsene (layers) med ballen med tilhørende reaksjoner fra spillerne uten ballen utgjør fundamentet eller grunnmuren for Read & React. Følgende er rollene for alle spillerne:

Spiller med ball: Den primære beslutningstakeren og lederen
Spillere uten ball: "Reactors" og følgere av lederen. Perimeterspillerne skal ikke ta avgjørelser.

Layer 1: Pass to a perimeter teammate East-West
Alle spillerne, men spesielt Lebron James, Kyrie Irving og JR Smith ville dratt god nytt av reaksjonene ved en øst-vest-pasning langs perimeteren. De ville kunne lagt godt press på kurven med pass & cut og ville kunne øke scoringen sin med give & go og read line cut. Kuttene ville hjelpe dem å komme i posisjon oftere for offensive returer - og det igjen kan skape scoringer. Med all kuttingen som skaper tomrom (real estate) og som fjerner nærmeste hjelpeforsvarer ville disse spillerne hatt mer rom til å drive til kurven via draft drives. Når spillerne fyller tomme spots i retning ballen skaper dette close-outs fra forsvarerne - noe som gjør dem sårbare for drives (killing close outs)

Layer 2: Pass to a teammate in post north-south
Alle spillerne, spesielt guardene,  ville kunne dra fordel av scoringsmulighetene ved Laker Cuts. Men det er nå vi kommer til første avgjørelse ved kutting til Decision Box. For Cleveland sine "big men", spesielt Lebron James, ville avgjørelsen om å poste opp etter en kutt være ganske fordelaktig. James er effektiv når han poster opp for å score, så layer 2 ville vært ypperlig for han. Det samme ville gjeldt for Kevin Love og Tristan Thompson - sentre-kutt-post opp.


Layer 3: Dribble at a teammate east-west
Det ville vært gøy å se playmakere som Lebron James og Kyrie Irving benytte seg av dette der de ville driblet mot sine lagkamerater på perimeteren for å sende dem til kurven og for å skape rom for seg selv til å komme til kurven. Perfekt for point guarder, selvom dette er ment til å være posisjonsløs basketball.


Layer 4: Drive to the goal north-south
Her snakker vi om reaksjoner fra spillerne uten ballen når ballbehandler velger å drive. Det jeg mener med ballbehandler er ikke point guard, men den som til enhver tid er i besittelse av ballen. Vi har da circle movement, post slides og reaksjoner for baseline drives. Jeg ser for meg Irving og James drive for å score, men sentre til spillere som JR Smith og Kevin Love for 3-poengsskudd. Tristan Thompson, Kevin Love og James ville kunne få gode midrange-skudd hvis de post slider. Disse reaksjonene vil bidra til at James og Irving på forhånd vet hvor deres lagkamerater vil være når de driver. En spiller som James bør drive for å score, men hvis hans forsøk feiler pga forsvaret så har han forutsigbare pasningsmål hver gang.



SCREENING - AVGJØRELSER UTEN BALLEN
Når spillere uten ballen er i Decision Box (3-sek-feltet, high-post/mid-post/short corner) får de ta egne avgjørelser som kan skape poeng, men de er også underordnet ballbehandleren og må fortsatt reagere riktige på hans avgjørelser. For alle beslutningstakerne i angrepet gjelder fortsatt frihet under ansvar - vi vil forvente at de tar gode avgjørelser som er til fordel for laget.

Layer 5: Pin & Skip vs Helping Defense
Her har vi en avgjørelse uten ballen som jeg ser for meg Tristan Thompson, Kevin Love og Lebron James vil skape mye bra. De ville vært meget gode pin-screenere på hjelpeforsvarere der en skip-pasning blir sendt til weakside for å score. Dette kunne skapt gode scoringsmuligheter for deres skyttere og ikke minst selvfølgelig for screenere.

Layer 6: Post Screens
Her er det mange måter å gjøre det på, men i hovedsak er det spillere i posten som setter screens for kuttere på vei inn til kurven eller på vei ut til perimeteren. Dette kunne vært nyttig for Kevin Love, Tristan Thompson eller Lebron James. Det er også mulighet for at kuttere som James, Irving og Smith får post screens for å få mid-range skudd.

Layer 7: Cutter Screens
Hvis spillere kutter men ikke får ballen på vei til kurven kan de screene for en spiller uten ballen på perimeteren eller i posten. Irving og Smith vil kunne få mange åpne 3-poengsskudd hvis de setter backscreens og Irving og James ville kunne vært glade mottakere av backscreens som gir dem ballen ved kurven. Mange muligheter her også.

Layer 8: Ball Screens
Hvordan og hvor ballscreenen blir satt kan være spiller-styrt med en revers dribble eller coach-styrt. Tristan Thompson er naturlig å bruke for pick & roll. Kevin Love er også bra for pick & roll, men han er også bra å ha for pick & pop. Det ser ut som om Lebron James vanligvis er mottaker av ball screens, men jeg synes han også hadde vært en bra ballscreener i en pick & roll eller pick & pop mid-range J.

Layer 9: Extra Screens & Decisions
Dette går ut på flere avgjørelser ved en post-pasning, x-cuts, relocate og advanced post slides. Jeg går ikke så nøye inn på dette, men systemet er rikt på løsninger.

Layer 10: Blending it all into full-court
Dette handler om transition, fast break, secondary break og bryting av helbanepress. Det eneste jeg kan nevne her at under transition så er en god løsning at spillerne uten ballen løper igjennom Decision Box og over til motsatt side av banen for å ta egne avgjørelser som skaper scoringsmuligheter. Generelt så overføres reglene fra Layer 1 med Pass & Cut og Read Line Cut til helbanen og dette kan alle Cavs-spillerne dra nytte av.


FORMASJONER
 Hvilke formasjoner som hadde vært spesielt effektivt for Cav's nåværende startfemmer er defintivt noe å tenke på. De kan i løpet av ett angrep flyte mellom 5OUT, 4OUT 1 IN og 3 OUT 2 IN basert på avgjørelser om å poste opp. Dette ville nok vært rimelig å si at Tristan Thompson er mest effektiv et sted mellom mid post, high post eller short corner - James og Love vil også vært effektive der. Irving og Smith ville nok vært mer effektive som guarder på perimeteren, men det betyr ikke at de vil være der hele tiden da de konstant ville angrepet kurven med eller uten ballen. Basert på disse fem spillerne så er kanskje ikke 5 OUT førstevalget - men man ikke utelukke at man med Thompson på perimeteren kan skape noe bra. En god måte for Thompson å bli åpen på i posten kunne bli pass-cut-post up.

Til slutt
Dette er noe å drømme om og det hadde vært morsomt å se på. Skal vi dømme etter mange NBA-kamper denne sesongen så eksisterer deler av R&R av og til i angrepsspillet til enkelte lag, spesielt Warriors. Jeg har jo en youtube-spilleliste med mange R&R-highlights fra NBA. Nå venter vi bare på at noen NBA-coacher tør å ta sjansen ved å gå all-in.

Forresten håper jeg Cavs vinner finalen i år. De har aldri vunnet mesterskapet før og fortjener det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar