fredag 27. mars 2015

Circle Movement Game


Jeg vil nå presentere en morsom konkurranse du kan bruke på trening som er basert på Circle Movement-Dribble Penetration eller "sirkelbevegelse" som jeg kaller det. Jeg kaller den Circle Movement Game eller Sirkelbevegelse-leken (og ja, jeg har stjålet den fra Rick Torbett). Om du har et forslag til et bedre navn på norsk enn sirkelbevegelse-leken så legg gjerne igjen en kommentar. Jeg har gjennomført denne konkurransen flere ganger med G12 og G14-lagene jeg har trent og de har likt den veldig godt. Den passer veldig bra for barn og kanskje eldre spillere også.

Circle Movement Game

Det fine med den er at spillerne har det gøy samtidig som de får verdifull trening i lagangrep. Den kan gjøres i formasjonene 5UTE eller 4UTE, og hvis du bruker flate markører på banen så blir det lettere for spillerne å se hvor de skal plassere seg. Du kan bruke fra to opptil fem spillere for å gjennomføre dette. Alle skal i tur ta layup og alle skal sirkelrotere til det står igjen en spiller som vinner. Spilleren som skal ta layup kan starte i triple-threat-posisjon eller fra dribling.

Hva er sirkelbevegelse?
Det er ganske mye som kan sies om det, men det viktigste er at når ballbehandleren driver til kurven så må perimeter-spillerne uten ballen (bak 3-poengslinjen) roterere i driven's retning. En høyre drive sender alle en spot til høyre og en venstre drive sender alle en spot til venstre.




Fordeler med sirkelbevegelse
  1. ballbehandleren vil på forhånd vite hvor alle hans lagkamerater vil være når han dribler mot kurven
  2. spillerne uten ball roterer motsatt vei fra hjelpeforsvaret ved driblepenetrering
  3. spillerne uten ball vil rotere til posisjoner der de kan få en pasning av driblepenetrereren og score en layup eller 3-poengsskudd.
  4. det sender spillerne uten ballen i naturlig posisjon for offensiv retur og i posisjon for å komme seg tilbake i forsvar

Reaksjonsvane
Målet her er å trene opp spillerne slik at sirkelbevegelse blir en automatisk reaksjonsvane. Det kreves mye repetisjon av dette da det av en eller annen grunn tar lang tid før det blir en vane i kamp. De fleste spillere er vant til å stå og se på når deres lagkamerat dribler mot kurven. Jeg mener dette bør trenes på i så ung alder som mulig - i hvert fall fra 12 år eller kanskje yngre.


fredag 20. mars 2015

Tør du å være point guard?



Hvor ofte har du som trener opplevd at du har bedt en av spillerne dine føre ballen opp i angrep - men så svarer de at de ikke har lyst? Det virker som om denne rollen som point guard er veldig skummel for mange barn og unge og at de ikke tør gjøre det.

Det er  jo litt synd. Alle spillere burde vært i stand til å drible ballen opp med selvsikkerhet, god selvtillit og tøffhet. De burde hatt ferdighetene, motet og fatningen til å komme seg forbi en eller to forsvarere.

Den skumle forsvarsspilleren
Det er det å møte denne tøffe ballforsvareren som gjør det vanskelig. Du prøver gjentatte ganger å føre ballen opp, men pga manglende selvtillit , hurtighet og ballbehandlingsevner så mister du ballen til forsvaret gang på gang - og vegrer deg for å gjøre det igjen.

 
Hold deg til dine styrker?
Så da er det vel best å overlate ballføringsansvaret til de som er gode på det? Vel, da må jeg si både ja og nei. Jeg tror på at spillere for det meste bør holde seg til sine styrker og unngå sine svakheter - i det minste i kamp. Vil du følt deg trygg på at Shaquille O'Neal var din point guard? Noen spillere vil kanskje aldri kunne få denne rollen pga sin fysikk og fordi de oppfyller en annen type rolle som de passer bedre til.

Lær alle ferdigheter til alle spillere
Basketballspillere bør øve på alle de viktigste ferdighetene med ballen i så tidlig alder som mulig. Om man i en alder av 10 år ikke behersker det å føre ballen opp i kamp så får han i det minste vente med det til han har øvd på det og mestret det. Klarer spilleren å bevise at han kan gjøre det på trening så kan det være på tide å prøve det i kamp.

Hva kan du gjøre på trening?
Jeg tror individuelle dribleøvelser og ballbehandlingsøvelser mot en eller to forsvarere kan hjelpe. Begynn med å drible 1 mot 1 der målet er å komme seg over midtbanen. Deretter kan spillerne øve seg på å takle press fra en double team med en Power-back crossover.

Drill: Powerback crossover

Når spillerne skal spille 5 mot 5 helbane på trening ville jeg i løpet av sesongen la alle få muligheten til å føre ballen opp for hvert sitt lag. Ikke la de samme spillerne føre opp ballen hver gang. Å ha mest mulig allsidige spillere er et must.



søndag 8. mars 2015

Skudd og Retur drill


Ønsker du å øve på skyting, utblokkering og returer?

Jeg har laget en 3-spiller drill basert på drillen front/rear cut og regelen sentre & kutt der hovedfokuset er på 3-poengsskyting, utblokkering og retur offensivt og defensivt. Jeg har lagt ved to videoklipp i dette innlegget der spillere fra Persbråtens G98-lag demonstrerer den.

I denne drillen skal vi ikke sentre til kutteren, men mottaker av den første pasningen skal skyte en trepoenger mens kutteren og hans forsvarer kjemper om returen.

Hvis kutteren fanger en offensiv retur så går han 1 mot 1 mot sin forsvarer for ett nærskudd eller en post move.

Alle spillerne roterer kontinuerlig gjennom alle posisjoner etter hver repetisjon.


Diagram og ulike varianter av drillen:
Sentre & Kutt skyte/retur-drill


 
 



Andre ting å fokusere på i denne drillen
  • brystpasninger
  • kutting
  • pivot square-up for skytteren


Lykke til!