Hva har dette med basketball å gjøre?
I basketballens verden så er fortsatt enkelte "gammeldagse" konsepter fortsatt i bruk selvom nyere og bedre alternativer eksisterer. Ja, de fungerer nok for sitt formål - men hvor verdifullt er egentlig det formålet?
Enkelte basketball-driller kan beskrives som hellige zombie-kuer. De har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Trenere bruker de samme drillene som deres trenere i sin tid brukte. 3-Man Weave er en av dem. Den er helt grei for koordinasjon og kondisjon, men hvor kamprealistisk er det egentlig? Hvor villig er du til å gi slipp på de gode gamle favoritt-drillene dine?
V-kutten
Dette bringer meg altså til den gode gamle v-kutten som presentert på bildet under. Hvor relevent er den egentlig idag? Har den noen nytteverdi lenger? hva med L-kutten for å bli åpen på toppen?
L-kutt |
Hva er disse typene kutter gode for?
De er metoder for å frigjøre seg fra sin forsvarer for å bli åpen for en pasning når man er én pasning unna. Det er med andre ord en metode du kan bruke for å få ballen på perimeteren - altså bak 3-poengslinja vanligvis. Jeg skal ikke nekte for at for nettopp det formålet så er v-kutten en kurant løsning. Hvis du som spiller vil ha ballen bak 3-poengslinja for å gå 1 mot 1 eller skyte en 3-poenger så v-kutt i vei.
Slik ser det ut etter at 2 har V-kuttet for å få ballen på perimeteren. |
Så hva er problemet med V-kutten?
Ok, så vi har v-kuttet og vi har klart å få ballen bak 3-poengslinjen - hurra! Burde vi ikke være glade? Vel, det er nettopp det som er greia. V-kutten er bare en bevegelse for å få ballen bak 3-poengslinjen. Det er ikke en bevegelse som i seg selv skaper en umiddelbar scoringsmulighet, og du har fortsatt forsvaret foran deg. Det er her v-kutten mister sin verdi.
Hva hvis du blir nektet, eller "denied"?
Her overspiller x1 og nekter 1 pasningen i deny-posisjon. Det er her tradisjonell lærdom sier at du skal gjøre en v-kutt for å bli åpen bak 3-poengslinjen. |
Gjør du en v-kutt eller spiller baklengs for å bli åpen slik at du har forsvaret foran deg betyr det at du og ditt lag velger gå største motstands vei for å få ballen i kurven. Hva er det egentlig som til syvende og sist er målet i angrep? Jo, det er å få ballen i kørja.
Om dere spiller 5 mot 5 la meg stille dette spørsmålet: dere vil vel egentlig ikke spille 5 mot 5? Dere vil vel egentlig spille 5 mot 4? Eller hva med 4 mot 3, 3 mot 2 og 2 mot 1.
Å være i overtall i angrep er jeg sikker på de fleste vil takke ja til. Dere vil ikke ha alle forsvarsspillerne foran dere. Å prøve å score 1 mot 1 eller 1 mot 5 er vanskelig. Noen klarer det ja, men det er ikke lett.
Path of least resistance |
Jeg vil heller score ved å gå minste motstands vei. Det er her det å være i overtall i angrep kommer inn.
Vil du gå største motstands vei eller minste motstands vei?
Vil du ha forsvaret foran deg eller vil du ha forsvaret bak deg? Hva er best?
Selvfølgelig er det mulig å komme seg forbi en forsvarer 1 mot 1 og få han bak seg, men det er ikke bare bare. Du skal være rask og gjerne kunne noen bra dribble-moves - men da har du også nærmeste hjelpeforsvar å tenke på.
Så hvordan kan du klare å komme i overtall i halvbaneangrepet 5 mot 5? Finnes det noen bedre alternativer enn V-kutt og L-kutt? Hvis ikke vi bruker de kuttene hvordan skal vi ellers få ballen dit vi vil?
Jeg har ikke lært bort V-kutt til mine spillere på mange år og jeg synes den er høyt overvurdert. Kanskje det er kontroversielt og kanskje noen synes jeg er gal som ikke bruker det, men Rear Cut, Read Line Cut og Dribble At er meget gode alternativer for å score og komme i overtall. De er ikke nye konsepter, men relativt unge konsepter fortsatt. Jeg synes de er mye bedre alternativer eller erstatninger for v-kutten.
Rear Cut/Back Door Cut/Read Line Cut. 1 leser at x1 er over leselinjen og må kutte. |
1 fyller tom spot på toppen, forsvar over leselinjen, 1 må kutte. Dette er vanskelig for forsvaret. |
Når det gjelder Read Line Cut så skal jeg ikke si så mye om det i dette innlegget, men jeg refererer heller til et gammelt innlegg der jeg går mer i dybden om det: READ LINE
Felles for disse tre handlingene er at de skaper overtallssituasjoner, bevarer en god bevegelsesflyt i angrepet og reduserer defensivt press på perimeteren. Dette gjør det mer utfordrende for forsvaret. I motsetning til tradisjonelle angrep så har ikke spilleren uten ball på perimeteren i disse situasjonene flere valg eller "options", han må kutte. Å måtte gjøre den éne tingen er enkelt, du slipper å tenke -bare reagere. Er det enkelt blir spillerne mer besluttsomme og aggressive. En ting du garantert vil se ofte når forsvaret overspiller er at det er stor plass bak forsvareren for å få backdoor-pasningen.
Det bør være et mål å trekke forsvaret så langt vekk fra kurven som mulig. Det er en annen grunn til disse kuttene og grunnen til at det er lurt å fylle toppen og vingene med ekstra god avstand til 3-poengslinjen.
Er ikke kutterne åpne så er det Valgboksen som gjelder når de entrer 3-sekundersfeltet: de kan ta selvstendige avgjørelser uten forvarsel som poste opp hvor som helst, backscreene hvem som helst, sette/bruke en pin screen etc. Det er spillerne uten ballen som er ansvarlige for å holde angrepet koordinert ved å lese spiller med ball og/eller forsvaret og reagere riktig.
Hva hvis vi virkelig MÅ ha ballen bak 3-poengslinja?
Det finnes selvfølgelig gode løsninger for dette, og det trenger ikke være V-kutt. Laget trenger kanskje å få ballen bak treern til et spesifikt punkt på banen eller til en spesfikk spiller.
Hva med dribblepenetrering?
Fra driblepenetrering og medfølgende pasning (drive + kick) får du fra spillerne uten ballen Circle Movement/Sirkelbevegelse. Hva med Basic Post Slides og Advanced Post Slides? Du har rotasjonene ved baseline drive: corner comeback/corner drift, 45 grader, 90 grader og sikring/safety valve. Alle disse rotasjonene sender spillere uten ballen i gode posisjoner for pasning og scoringsmuligheter både bak treern og i posten. Dette ligner på Dribble Drive Automatics, men prinsippene og reglene er enklere og tydeligere.
Eller hva med å bruke post screens, back screens og pin screens for å få ballen dit du vil?
Det er mange muligheter.
Et annet poeng jeg har påpekt før er at man bør være litt fleksibel i angrep. Er du åpen bak treern så får du ballen, hvis ikke så kutter du og får ballen nærmere kurven. Din lagkamerat vil kunne ta over plassen din for så å eventuelt skape en ny overtallssituasjon hvis forsvaret våger å overspille. Blir forsvaret brent på dette et par ganger så vil de nok holde seg innenfor 3-poengslinja og spille litt safe - da blir det lettere å få ballen bak treern.
Så for å runde av:
Takk til deg kjære V-kutt for mange års tro tjeneste. Håper du får en god pensjonist-tilværelse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar