lørdag 22. april 2017

Handling og reaksjon i gatebasket


Endelig er det vår!


Nå begynner det endelig å bli ny sesong for gatebasket utendørs i frisk norsk luft. På tide å knyte på seg skoa og ta seg en tur til Kuba-parken, Lille Bislett eller hvor det nå enn er i landet du spiller.

Du kommer til å møte på gamle venner og kjente fjes du har spilt med før, eller bli kjent med nye mennesker du ikke har spilt med før.

Hvis du tenker på hva du på forhånd har i bagasjen av spilleforståelse, hva kan du bruke fra "verktøykassa" di for å kunne bidra til et noenlunde koordinert angrep med spillere du kanskje vanligvis ikke spiller med?

Hvis du spiller uformell gatebasket, eller for den saks også skyld hobbybasket i hall, og man ikke har innøvd et offensivt system eller set play er det vel en viss sjanse for at hvert lag består av spillere der alle er beslutningstakere. Spilleren med ball og spillerne uten ball vil kanskje alle ta spontane beslutninger som kan påvirke koordinasjonen til lagangrepet på en slik måte at man av og til er i veien for hverandre. Er det mangel på trafikkregler og vikepliktsregler i lagangrepet kan et lag lett ødelegge for seg selv, og turnovers kan bli en konsekvens av det.

Hvis du kommer fra et lag som bruker en eller annen form for Motion Offense, Triangle Offense eller Flex Offense kan du bruke reglene eller prinsippene fra de systemene med spillere du tilfeldigvis havner på lag med som du ikke kjenner? Tja, kanskje, kanskje ikke. Jeg klarer ikke gi noe sikkert svar på dette, men å etablere f.eks et Triangle Offense sånn på rappen på Kuba er kanskje ikke så enkelt - så da blir det vel bare å kjøre litt pick & roll.


Regler vs prinsipper

På et organisert klubblag vil man kanskje bruke regler for å holde angrepet koordinert, eller så vil coachen være den primære beslutningstakeren og beordrer et set play som laget skal gjennomføre.

På gatebasket har man ikke en coach og da vil vel heller spillerne bruke prinsipper, lesninger og reaksjoner for å klare å spille sammen. Og nå snakker jeg ikke om gatebasket i en turnering der man har et lag som har tid og mulighet til å snakke strategi og planlegge spillet sitt.

Read & React Offense består av regler, lesninger og reaksjoner for å holde alle angrepsspillerne koordinerte. I gatebasket er det ikke så vidt jeg vet normalt å etablere regler for angrepet, så da vil det falle bort. Istedet kan en spiller bruke R&R-reglene som prinsipper istedet.


Hva kan du bruke fra R&R med de du spiller med?
  • Decision 1: Pass East-West (og kutt) kan du bruke i større eller mindre grad, men du må da se an om du har plass til å kurvkutte. Read Line Cut er også fin å ha
  • Decision 2: Pass Nort-South (til posten og kutt)
  • Decision 4: Drive North-South (circle movement, basic post slides + advanced post slides og baseline drive reaksjoner), men igjen må du se an om du har plass til å bevege deg fra A til B
  • Screens: Du kan alltids sette screenene fra R&R bare du kan se an om din avgjørelse om å sette screen, på ball eller vekk fra ball, ikke er i veien for noen andres scoringsmulighet. Og ja, ball screens er inkludert.
Dette er stort sett bevegelser, avgjørelser, lesninger og reaksjoner spillere uten ball gjør. Det jeg synes er interessant med dette er at en spiller kan gjennomføre R&R-bevegelser uten at hans lagkamerater kjenner noe til de eller er oppmerksomme på de - og likevel kan de klare å spille noenlunde koordinert sammen.

Alle R&R-lag sine angrep er ikke helt identiske. Selv om de gjør mye av det samme, så vil hvert lag gjennomføre sin egen vri på systemet. Så hvis du setter sammen spillere fra to ulike R&R-lag så vil de kunne klare å spille koordinert sammen, og det er en morsom egenskap med dette systemet.

Til syvende og sist er det ballbehandleren, spilleren med ball, som er den primære beslutningstakeren og lederen i R&R-angrepet, mens spillerne uten ball er hans følgere. Han har friheten til å spontant ta egne avgjørelser og lese forsvaret, mens hans lagkamerater leser hans avgjørelser og reagerer med riktig bevegelse.


Ha en hyggelig vår og sommer, og kom deg på banen :)