søndag 18. oktober 2015
Planken og Flanken: to driller for sone-angrep
Her får du to 3-spiller-driller for sone-angrep som jeg kaller for Planken og Flanken.
Planken og Flanken er to måter å score på mot soneforsvar som er rimelig identiske og man kan godt kalle dem for brødre. Planken er et annet ord for Neglen - den lille halvsirkelen bak straffelinja, og Flanken er et annet ord for Short Corner eller korthjørnet.
Denne fremgangsmåten kan virkelig sette soneforsvaret ut av sin komfortsone (pun intended).
Du kan dele opp spillerne i flere grupper på tre, få mange repetisjoner per spiller og fokusere på spillerutvikling. I disse drillene får spillerne øvd på hurtige "touch"-pasninger som er viktige for at det skal fungere best mulig.
Nedenfor finner du linkene til drillene.
Planken
Flanken
lørdag 17. oktober 2015
Forsvar - Den Kinesiske Mur
Da jeg for et par sesonger siden trente G13-laget til Ullern så jeg introduserte jeg til spillerne et forsvarskonsept som jeg kalte for Den Kinesiske Mur.
Litt historie
Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet under oppsyn av general Qui Jiguang, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Muren hadde til hensikt å beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.
Konseptet
Uansett nivå så er 3-sekundersfeltet (som jeg kaller fila) det området på banen der angrepet statistisk sett har størst treffprosent og der man blir mest feilet ved skuddforsøk med tilhørende straffeskudd.
Så ideen var altså at forsvarsspillerne mer eller mindre formet en mur langs ytterkantene av fila og målet var å holde seg selv innefor fila og stenge ballen ute. Ballen skulle ikke få adgang innenfor muren.
Dette er et forsvarsopplegg som først og fremst er ment for barnenivået. På barnenivået eller tidlig ungdom så treffer de færreste skudd utenfor 3-sekundersfeltet og derfor ville vi tvinge angrepet til å skyte lengst mulig vekk fra kurven.
Den røde boksen er Den Kinesiske Mur som forsvarerne holder seg i og prøver å holde ballen utenfor muren. |
Dette er ikke et soneforsvar, men et spiller-mot-spiller forsvar. Dersom en av angriperne (1) flytter seg til den andre siden av banen må x1 justere sin nivå-2-posisjon (forsvar vekk fra ballen) |
Problemene med forsvar på perimeteren
Et problem som skjedde når mine spillere på det nivået og den alderen de var i spilte forsvar ute på perimeteren langs 3-poengslinjen økte risikoen for at de ble løpt forbi av ballbehandleren eller spillere uten ballen. Angrepet kom da i overtall og dette skjedde jo for ofte. Dette gjorde at jeg ba spillerne om kun å spille forsvar innenfor 3-poengslinja og så etterhvert kun innenfor fila. Jeg må legge til at dette bør drilles noen ganger, fordi jeg hadde spillere som hadde til vane å spille forsvar langt ute og ble løpt forbi.
Play it safe
Dette er et saggende forsvar av den mer ekstreme sorten og et type forsvar der man legger mest vekt på "play it safe. Når jeg hadde alle forsvarerne inne i fila så hadde forsvarere vekk fra ballen kort vei å gå for å hjelpe til å stoppe ballbehandlere eller driblepenetrering. Det var bare snakk om et steg eller to så var man i god posisjon til å hjelpe. Forsvarerne gikk ikke ut mot angriperne når de var på perimeteren fordi de var uansett ikke en trussel til å score fra den avstanden til kurven. Ingen av dem ville treffe 3-poengskudd. Så vi lot dem heller komme til oss. Prøvde de å trenge igjennom muren vår da skulle de få motstand.
Når i kampen passer det å gjøre dette?
Ved starten av en kamp, hvis stillingen er lik eller man leder kan dette være en god løsning. Ulempen er at dette er et noe passivt forsvar, så hvis man ligger under i kampen så bør forsvaret gå litt lenger ut på angrepet og presse ballbehandlerne mer for å skape turnovers og fast breaks.
Er dette soneforsvar?
Svaret på det er nei. Under et par av våre kamper syntes noen av dommerne at dette så ut som soneforsvar, noe de kommenterte til meg fordi soneforsvar ikke er tillat på barnenivået. Dette er ment å være et spiller-mot-spiller forsvar. Forsvarerne skal følge etter sine tildelte spillere men går ikke utenfor muren.
Hvis du øver inn eller gjennomfører dette konseptet med laget ditt kan du slå to fluer i en smekk:
1. Dere øver på forsvar
2. Barna lærer litt historie, noe norsk skolevesen sikkert blir veldig glade for
onsdag 7. oktober 2015
Kan du basketens trafikkregler?
I biltrafikken så har vi trafikkregler. Hvorfor? For å holde trafikken koordinert selvfølgelig, ellers hadde det bare blitt kaos. Vi kan ikke gjøre hva vi vil når som helst og hvor som helst. Vi har vikeplikt for biler fra høyre, vi må stoppe for rødt lys og vi kan kjøre på grønt lys. Men du har også friheten til å ta noen egne beslutninger: du kan velge å kjøre til høyre eller venstre i et kryss eller ta en u-sving når det er mulig.
Kjenner du til basketballens trafikkregler?
For at angrep i basketball skal kunne holdes koordinert og organisert så må man følge visse trafikkregler slik at det skal bli til felllesskapets beste og at trafikken flyter fint. Har man visse retningslinjer og regler på plass slipper man kollisjoner og misforståelser. Hvis alle fem spillere hadde friheten til å gjøre hva som helst, hvor som helst og når som helst så ville det blitt mange trafikkuhell
Hva hvis du er i nærheten av kurven og din lagkamerat har ballen og driver mot kurven? Da har du vikeplikt og må flytte deg (tenk post slide).
Her har vi en kar som har fått grønt lys og "kjører" til kurven. |
Hva hvis du kutter til kurven og ikke får ballen? Kom deg ut av fila (3-sekundersfeltet) med en gang så andre slipper til. Du ville vel ikke blitt stående midt i et veikryss?
Når har du grønt lys for å drive til kurven? Når det blir et tomrom foran den.
Nå som du kan det er det bare å ta på seg basketballskoene og ta seg tur. Husk forsikring. Tut og kjør!
Abonner på:
Innlegg (Atom)