torsdag 26. februar 2015
Kø på trening
Jeg var nylig vitne til et lag sin oppvarming til basketballtrening. Denne treningsgruppen tror jeg var på rundt 20 personer eller mer, de var ganske mange spillere. De varmet opp med to rekker layup på en kurv og to-tre baller. Den ene rekken tar layup mens den andre tar retur, først layup fra høyre side og så etter en liten stund layup fra venstre side. Greit nok det.
Bildet under illustrerer hva jeg observerte
Jeg kunne ikke klare å bli noe annet enn oppgitt av et sånt bilde. Her så jeg to kjempelange køer for å varme opp med layups med kun en kurv og to baller, mens EN spiller fra treningen før står alene og skyter på den andre kurven. I tillegg er det i denne hallen to sidebaner utenfor hovedbanen med to kurver hver. Her fins det hele tre baner og seks kurver som kan brukes til oppvarming - men laget bruker kun en av dem.
Er dette god utnyttelse av treningslokalene? Hvis man varmer opp med layups med så mange spillere hvorfor ikke bruke begge kurver på hele banen eller bruke alle tre baner?
Kø og folk som står i lange rekker og venter på trening bør unngås for enhver pris. Utnytt alle kurvene og hold så mange som mulig i aktivitet til enhver tid. Gi dine spillere flest mulig repetisjoner av hva dere holder på med.
Hvis du planlegger treningene litt mer nøye så vil du få en mye mer effektiv trening. Vit hvor mange spillere du har på trening, og ikke minst vit hvor mange kurver som er tilgjengelige for basketball-aktiviteten.
fredag 20. februar 2015
Sone-angrep
Hvordan angriper man soneforsvar?
Når et lag møter en sone så må man justere sitt angrep. Jeg vil i dette innlegget gå igjennom hvordan man kan bruke Read & React Offense mot soneforsvar.
Kombinasjon av Layer 1, 2 og 3
På banen må vi stadig kombinere Layer 1:Pass & Cut, Layer 2: Post Pass & Cut og Layer 3: Dribble At for å angripe sømmene eller åpningene i sonen.
Drill: 5 mot 0 med Layers 1-3
Laget starter i en 5UTE-formasjon og hver spiller skal følge dette mønsteret:
sentre - kutt - post opp - fyll ut
Spillerne poster opp på mid-post weakside eller ballside, vi skal ikke sentre til posten men holde drillen gående. Hver gang det sentres på perimeteren skal spilleren i posten fylle ut bak 3-poengslinjen. Ballbehandleren kan av og til drible mot en perimeter-spiller som reagerer med å kurv-kutte (Layer 3). Dette blir i praksis en 4UTE-1INNE-formasjon der laget har en ny spiller i posten for hver pasning. Vi holder drillen i gang til alle fem spillere har vært i posten. Dette krever ikke så mye tid og kan gjennomføres på et par minutter.
Neste steg
Introduser spillerne for alle post-spotene: mid-post, high post og short corner. Spillerne kan poste opp på hvilke som helst av disse seks spotene.
Legg på soneforsvar - Hook & Look
Vi behøver ikke forandre så mye hva vi gjør mot spiller-mot-spiller-forsvar, men vi må justere kurv-kuttene våre. Det er her Hook & Look kommer inn. Vanligvis gjør man en rettlinjet kutt til kurven, men mot sone så gjør man en mer saktere og buet kutt i sonens åpninger eller hull i 3-sekunders-området. Legg på forsvarsspillere og begynn med sone-kutt.
Her er en illustrasjon med tre angrepsspillere:
Hook & Look
Pin Screen
Layer 7: Pin & Skip er et meget effektivt våpen mot soneforsvar. Ullern's damelag som vant KL-serien i fjor brukte denne weakside-screenen ofte i fjorårets finale mot Gimle for å få åpne skudd. Pin Screens kan settes i alle mulige vinkler og avstander.
Her er et enkelt eksempel:
Pin & Skip
Drible-penetrering mot soneforsvar
Jeg vil i høyeste grad anbefale drible-penetrering mot sone-forsvar. Det er kanskje vanskelig å drible frem til kurven for en layup, men når sonen trekker mot dribleren så vil garantert noen være åpne.
Følgende R&R-layers fungerer helt utmerket:
Layer 4: Circle Movement - Dribble Penetration
Layer 5: Basic Post Slides - Dribble Penetration
Layer 6: Baseline Dribble Penetration - Window Movement
Layer 16: Advanced Post Slides
Jeg går ikke så dypt inn på dette nå, men hvis laget ditt kan gjennomføre dette så vil det gi spillere uten ballen åpne skudd og kanskje layups.
Short Corner
Short Corner eller korthjørnene er post-spotene på baseline til høyre og venstre for kurven. Hvis angrepet kan få ballen her så kan mye bra skje mot sonen. Forsvaret vil kollapse og noen vil bli åpne. Spesielt effektivt kan det være hvis du er på weakside short corner og gjemmer deg bak soneforsvaret som ikke ser deg - dukk inn i fila og få ballen eller få den i korthjørnet. Jeg har selv praktisert dette og fått pasninger etterfulgt av meget enkle nærskudd - alt jeg trengte å gjøre var å stå på weakside short corner og vente på ballen.
fredag 13. februar 2015
READ LINE
En av de viktigste konseptene i angrep for spillere uten ballen er leselinjen (read line) og er en av ”lesningene” (reads) fra Read & React Offense Layer 1: Pass & Cut.
For de fleste lag uansett nivå så er 3-poengslinjen brukt som leselinjen for en automatisk kurv-kutt, backdoor/rear cut.
Reaksjonsvanen som må være automatisk:
Hvis du er én spot eller én pasning unna ballen og din forsvarer har én fot eller begge føtter over leselinjen så MÅ du kurv-kutte. Ikke noe signal er nødvendig.
HENSIKTENE MED LESELINJE-KUTTEN
1. Vi må ha et svar mot defensivt press på perimeteren
Når forsvaret er over leselinjen er oddsene i angrepets favør. Forestill deg at dette er et kappløp til kurven fra 3-poengslinjen og at angriperen og forsvareren har lik fart og hurtighet. Angriperen har ansiktet mot kurven og forsvareren har ryggen til kurven – hvem kommer fram først? Når alt er likt vil angriperen vinne hver gang.
2. Hvis du ikke kutter og du tillater forsvareren din å nekte deg ballen har du stengt av angrepet på din side av banen
Dette vil redusere ballbehandlerens muligheter. Tenk på hva som skjer hvis du kutter. Selvom du ikke får ballen så har du etterlatt deg en ledig spot på perimeteren som en annen lagkamerat skal fylle. Sjansen er større for at en lagkamerat som beveger seg mot ballen og forkorter avstanden kommer til å bli åpen enn noen som står stille.
3. Hvis forsvareren velger å nekte/”deny” spilleren som fyller den ledige spoten så har vi en situasjon som er mye tøffere for forsvaret
DRILL: READ LINE REAR CUT
Litt avhengig av alder og nivå så er denne kutten noe som krever mye repetisjon før spillere gjør det konsekvent i kamp. Drill det så ofte som mulig. Gjør det en del av din spillerutvikling og oppvarming til trening og kamp. Her er en drill og et par ulike variasjoner og oppsett av den:
Drill: Read Line Rear Cut
Lag-drill: Read Line Rear Cut
Diverse variasjoner og oppsett for drilling av Read Line Rear Cut
Lag-drill: Read Line Rear Cut
Diverse variasjoner og oppsett for drilling av Read Line Rear Cut
INNØVING AV LESELINJEN LAG MOT LAG
Forsvaret skal spille innenfor leselinjen for noen pasninger og så tråkke tilfeldigvis over leselinjen. Hvis pasningen blir sendt kan de stjele den. Det som vektlegges er å trene angrepsspillerne i å ha 10% av sin oppmerksomhet på ballen og 90 % av sin oppmerksomhet på sin forsvarer. Ha blikket ditt på ballen, men ha all din oppmerksomhet på din forsvarer når du fyller et ledig formasjons-punkt.
DEFLECTION GAME
Dette er en live-versjon for å øve inn Layer 1: Pass & Cut inkludert Leselinjen som jeg har gjort mange ganger på mine treninger. Gi forsvaret poeng for hver gang de deflekterer eller stjeler ballen – gi angrepet poeng for hver layup. Spill til en spesifikk stilling eller tid. For å få forsvaret til virkelig å gå etter ballen kan angrepet få 1 poeng for layups mens forsvaret får tre poeng for steals. Ingen dribling er er tillatt bortsatt fra hvis det trengs ett sprett for å fullføre layupen. Dette er en bra drill hvis du har spillere som spretter for mye og det tvinger angriperne til å se etter hverandre mer enn ellers.
FYLLE SPOTER I EN BUE vs V-KUTT
Spoter på perimeteren skal fylles i en bue med ca. 1 meters avstand til 3-poengslinjen og v-kutt er ikke nødvendig. Vi legger ikke vekt på å få ballen bak 3-poengslinjen, men å få ballen på vei til kurven for en layup. Mange forsvarere vil prøve å nekte deg ballen eller stjele den idet du fyller en ledig spot, så vi vil prøve å lure forsvaret over leselinja så vi kan gjøre en read-line kutt for å få ballen i posisjon til å score. Hvis vi virkelig ønsker å få ballen til f.eks vingen kan vi drible mot den spilleren som står der og da må han kutte (Layer 3: Dribble At).
ER DET VIRKELIG SÅ VIKTIG Å FÅ BALLEN BAK 3-POENGSLINJEN?
Mange spillere bruker unødvendig mye tid og krefter på v-kutting som om det er veldig viktig å få ballen bak 3-poengslinjen idet de kjemper en innbitt kamp for å få ballen. Ofte ser man at forsvareren presser angriperen slik at han må bevege seg helt til midtbane-streken for å få ballen – til og med i NBA. Dette kaller jeg å spille baklengs. Noen vil kanskje kalle dette godt forsvarsspill, men jeg kaller det dårlig bevegelse uten ballen. Kanskje de klarer å få ballen bak 3-poengslinjen, men de har ikke fått ballen i en naturlig posisjon til å score. Det spilleren kan oppnå er å få ballen slik at de kan prøve å score 1 mot 1. Ok, kanskje deres set play krever at de får ballen bak 3-poengslinjen – men hvorfor ikke være fleksibel og ta det forsvaret gir deg? Hvorfor ikke ta de scoringsmuligheter som byr seg? Når forsvaret nekter pasningen én spot unna ballen ved å være over leselinjen så er det svært ofte et stort tomrom bak den forsvarsspilleren. Hvis den spilleren uten ballen én pasning unna gjør en read line-kutt så kan han få ballen i det tomrommet og det vil da ha skapt en 5 mot 4-situasjon som er til stor ulempe for forsvaret.
Hva hvis readline-kutteren ikke er åpen?
Da har den spilleren i det minste kommet seg til Valgboksen (3-sekundersfeltet og alle seks post-spoter) og kan gjøre valg som skaper en ny scoringsmulighet for seg selv eller laget: poste opp hvor som helst og sette eller bruke diverse screens.
Er du åpen?
En annen tanke med det å få ballen bak 3-poengslinjen: Hvis du er åpen én pasning unna så får du ballen bak 3-poengslinjen. Hvis du ikke er åpen så ikke gjør ting vanskeligere enn nødvendig, gjør en readline-kutt. Hvordan vet du om du er åpen bak 3-poengslinjen? Hvis du står én meter bak 3-poengslinjen på vingene eller toppen og din forsvarer står godt innenfor leselinja så er det lettere for ballbehandleren å lese at du er åpen.
Sjekk det følgende diagrammet for å se hva jeg mener: Åpen eller ikke?
Sjekk det følgende diagrammet for å se hva jeg mener: Åpen eller ikke?
Read-Line fordeler for ballbehandleren
For ballbehandleren er det også en fordel at hans lagkamerater én spot unna read-line kutter. Det fungerer som en form for avlastning for ballbehandleren og gjør det lettere for han å sentre til andre lagkamerater som fyller spotene forlatt av read-line kutterne. Hvis hans medspillere ikke readline-kutter har han færre spillere å sentre til, presset på han øker og han kan bli nødt til å sende en farlig lang skip-pasning som kan lett bli stjålet av forsvaret – dette er en tendens jeg har observert mange ganger.
Hva kan skje hvis du ikke readline-kutter?
Hva kan skje hvis du ikke readline-kutter?
LEBRON JAMES GJØR DET OGSÅ
Helt til slutt så henviser jeg til en video der Lebron James gjør en read line rear cut i en kamp nylig mot Sixers. Dette er et godt bevis på at noe så elementært som Layer 1: Pass & Cut kan være svært effektivt i de høyeste nivåer av basketball. Legg merke til det enorme tomrommet bak forsvareren til James.
søndag 8. februar 2015
15 Fordeler med Sentre & Kutt
En spiller har ballen bak 3-poengslinjen og velger å sentre til en lagkamerat én pasning eller en spot unna på perimeteren (bak 3-poengslinjen) eller til en spiller i posten - hva er det beste for han å gjøre nå? Skal han stå stille og se på ballbehandleren? Skal han screene motsatt vei? Skal han screene for ballbehandleren? Det er mange fordeler ved at spilleren kurv-kutter hver gang etter en pasning, og for mitt lag så er det en regel og et krav.
1. Du kan få ballen tilbake på vei til kurven for en scoring.
Det er en god motivasjon for spilleren for i det hele tatt å sentre ballen – han har en sjanse til å få den tilbake med en gang.
2. Rom for drible-penetrering
Hvis du kutter hardt og raskt skaper du en åpning og rom for den du sentret til for å drive til kurven for å score (draft drive). Forsvareren til kutteren vil vanligvis følge etter han, og han vil da ha fjernet ballens nærmeste hjelpeforsvarer.
3. Offensiv retur
Du vil være i posisjon for en offensiv retur hvis den du sentret til skyter et hoppskudd.
4. Ingen tenking
Hvis det kreves at spilleren kurv-kutter etter en pasning så slipper han å ta stilling til å velge mellom en rekke valg (sentre & screen motsatt, sentre & kutt, sentre & ball screene, sentre og stå stille etc). Han slipper å tenke. En tenkende spiller er en treg spiller.
5. Enkelt = besluttsom = aggressiv.
Spilleren har én og bare én ting å gjøre og fokusere på etter pasningen. Det er enkelt og vil gjøre spilleren besluttsom og aggressiv.
6. Enkel ferdighet
Det krever ikke mye ferdighet eller høy basketball iq, bare repetisjon.
7. Hvis scoringsforsøket feiler
Hvis ditt forsøk på å få ballen tilbake når du kutter feiler, dvs du er ikke åpen eller spilleren med ballen ikke ser deg, kan du velge å poste opp på ball-side eller weak-side short corner, mid post eller high post og få en ny sjanse til å få ballen.
8. Spillerbevegelse
Du oppnår spillerbevegelse – en av pillarene for godt angrepsspill.
9. Backscreens
Hvis du ikke får ballen når du kutter kan du velge å sette en backscreen for en lagkamerat. Dette er en scoringsmulighet både for back-screener og mottaker av backscreenen.
10. Pin Screens
Hvis du ikke får ballen tilbake når du kutter kan du sette eller bruke en pin screen – dette er også en scoringmulighet for de to involverte spillerne.
11. Post Screens
Hvis du ikke får ballen tilbake på vei til kurven kan du få en screen av en post-spiller som står ved kurven. Du kan få en ny scoringsmulighet etter å ha mottatt post-screenen, og post-screeneren kan også få en scoring.
12. Screens for post-spillere
aHvis du ikke får ballen på vei til kurven kan du sette en screen for en post-spiller – igjen, dette kan være en scoringsmulighet for begge.
13. Multiple Staggered Screens
a. Hvis du ikke får ballen tilbake når du kutter kan laget oppnå multiple staggered screens. F.eks hvis det i angrepet skjer to raske pasninger og kutter etter hverandre kan én spiller uten ballen motta to frigjørende screens på rad. Tre raske pasninger og kutter og vi får en trippel screen for den heldige mottakeren av den.
14. Post-pasning – Laker-kutt
a. Sentrer du ballen til post-spilleren og laker-kutter kan du få ballen tilbake og score.
15. Isolasjon for post-spilleren + Valgboksen
a. Hvis du sentret til post-spilleren, laker-kuttet og ikke var åpen har han nå god plass til å score 1 mot 1 i en isolerings-situasjon - spesielt om du fyller ut på perimeteren .
b. Du som laker-kuttet og befinner deg i ”valgboksen” (3-sekunders-feltet) kan der gjøre et nytt valg som kan tilfredsstille din tørst etter å score og gagne hele laget: fylle ut på perimeteren for spacing, poste opp på andre siden, sette en backscreen, sette eller bruke en pin screen etc.
Her er grunnene til det og de viktigste fordelene:
1. Du kan få ballen tilbake på vei til kurven for en scoring.
Det er en god motivasjon for spilleren for i det hele tatt å sentre ballen – han har en sjanse til å få den tilbake med en gang.
2. Rom for drible-penetrering
Hvis du kutter hardt og raskt skaper du en åpning og rom for den du sentret til for å drive til kurven for å score (draft drive). Forsvareren til kutteren vil vanligvis følge etter han, og han vil da ha fjernet ballens nærmeste hjelpeforsvarer.
3. Offensiv retur
Du vil være i posisjon for en offensiv retur hvis den du sentret til skyter et hoppskudd.
4. Ingen tenking
Hvis det kreves at spilleren kurv-kutter etter en pasning så slipper han å ta stilling til å velge mellom en rekke valg (sentre & screen motsatt, sentre & kutt, sentre & ball screene, sentre og stå stille etc). Han slipper å tenke. En tenkende spiller er en treg spiller.
5. Enkelt = besluttsom = aggressiv.
Spilleren har én og bare én ting å gjøre og fokusere på etter pasningen. Det er enkelt og vil gjøre spilleren besluttsom og aggressiv.
6. Enkel ferdighet
Det krever ikke mye ferdighet eller høy basketball iq, bare repetisjon.
7. Hvis scoringsforsøket feiler
Hvis ditt forsøk på å få ballen tilbake når du kutter feiler, dvs du er ikke åpen eller spilleren med ballen ikke ser deg, kan du velge å poste opp på ball-side eller weak-side short corner, mid post eller high post og få en ny sjanse til å få ballen.
8. Spillerbevegelse
Du oppnår spillerbevegelse – en av pillarene for godt angrepsspill.
9. Backscreens
Hvis du ikke får ballen når du kutter kan du velge å sette en backscreen for en lagkamerat. Dette er en scoringsmulighet både for back-screener og mottaker av backscreenen.
10. Pin Screens
Hvis du ikke får ballen tilbake når du kutter kan du sette eller bruke en pin screen – dette er også en scoringmulighet for de to involverte spillerne.
11. Post Screens
Hvis du ikke får ballen tilbake på vei til kurven kan du få en screen av en post-spiller som står ved kurven. Du kan få en ny scoringsmulighet etter å ha mottatt post-screenen, og post-screeneren kan også få en scoring.
12. Screens for post-spillere
aHvis du ikke får ballen på vei til kurven kan du sette en screen for en post-spiller – igjen, dette kan være en scoringsmulighet for begge.
13. Multiple Staggered Screens
a. Hvis du ikke får ballen tilbake når du kutter kan laget oppnå multiple staggered screens. F.eks hvis det i angrepet skjer to raske pasninger og kutter etter hverandre kan én spiller uten ballen motta to frigjørende screens på rad. Tre raske pasninger og kutter og vi får en trippel screen for den heldige mottakeren av den.
14. Post-pasning – Laker-kutt
a. Sentrer du ballen til post-spilleren og laker-kutter kan du få ballen tilbake og score.
15. Isolasjon for post-spilleren + Valgboksen
a. Hvis du sentret til post-spilleren, laker-kuttet og ikke var åpen har han nå god plass til å score 1 mot 1 i en isolerings-situasjon - spesielt om du fyller ut på perimeteren .
b. Du som laker-kuttet og befinner deg i ”valgboksen” (3-sekunders-feltet) kan der gjøre et nytt valg som kan tilfredsstille din tørst etter å score og gagne hele laget: fylle ut på perimeteren for spacing, poste opp på andre siden, sette en backscreen, sette eller bruke en pin screen etc.
torsdag 5. februar 2015
Post Slides
Post-slides er en av mine favoritt-bevegelser uten ballen for å få et åpent skudd. Hvordan gjør du det? Du står f.eks på midpost og din lagkamerat dribler mot kurven i din retning – driven kommer ovenfor eller nedenfor deg (baseline drive). Du må lese ballbehandleren og reagere med å post-slide til short corner hvis driven kommer ovenfor deg, og post-slide opp til high post hvis driven kommer nedenfor deg. (Layer 5: Basic Post Slides). Du flytter deg vekk fra driveren og din forsvarsspiller for å gi han bedre plass til å komme frem til kurven, men dette er også en scoringsmulighet for deg. Når du post-slider så vil du rotere i motsatt retning av den veien hjelpeforsvareren roterer når han skal hjelpe å stoppe driblepenetreringen – og dette gjør deg åpen for en pasning og scoring. Dette er en fin form for frigjøring.
Dette er en enkel bevegelse som ikke krever mye ferdighet av en spiller, alt han/hun trenger å gjøre er å flytte seg fra A til B. Vær klar over at det ikke er mental forståelse som skal til for at spillere skal gjennomføre dette under spill eller kamp. Det kreves mye repetisjon og drilling.
Desverre er post-slides et prinsipp som ikke alle spillere følger, til og med NBA-spillere har jeg sett synde med dette (spesielt ”big men”). Jeg har sett guarder driblende i full fart til kurven for å score mens deres power forward eller center oppholder seg i fila (3-sekunders-feltet) eller på vei til fila og tar opp plassen guarden trenger for å komme frem til kurven. De gjør det antakeligvis for å plassere seg for en offensiv retur i tilfellet det blir bom, og det er en nobel hensikt skal jeg innrømme. Problemet er bare at de bringer sin egen forsvarer til ballbehandleren og gir han dårlig plass til å score, og det gir han heller ikke en naturlig scoringsmulighet (med mindre han fanger den offensive returen da). Kanskje husker du at spacing er et av de viktigste ingrediensene til godt angrepsspill? Hvis du post-slider så bidrar du til å opprettholde god spacing og det bidrar til å holde lagangrepet koordinert.
En annen ting jeg liker veldig godt med post-slides er at visse spiller-typer kan utnytte dette til deres fordel. Alle spillere har sine styrker og svakheter. Kanskje du har en spiller som ikke er god på å skyte 3-poengsskudd, som ikke er flink til å score 1 mot 1, kanskje han er liten og treig...men måten han KAN score på er ved å post-slide til short corner eller high post for et enkelt mid-range skudd. Hvis du har en spiller som ikke en gang kan treffe skudd fra high post eller short corner så kan han i det minste gjøre nytte for seg ved å flytte seg (post-slide) når hans lagkamerater driver til kurven – kanskje han kan bruke dette til å fange offensive returer og ta enkle nærskudd. Spillere bør være bevisst på sine styrker og svakheter og trenere bør også være bevisst på sine spilleres styrker og svakheter.
REAKSJONSDRILL: POST SLIDE
Mine G-98 spillere har øvd på dette i en av de mange reaksjonsdrillene vi gjør. Det heter forresten reaksjonsdrill fordi én av spillerne i drillen må lese ballbehandleren og reagere med kun én handling når ballbehandleren gjør noe. Sist vi gjorde drillen hadde vi fokus på skyting fra short corner. Dette er enda en av de alt-mulig-drillene som jeg er veldig glad i. Dette er en kamp-realistisk drill der du får kampskudd fra kamp-spoter i kampfart. Mulig det høres bedre ut på engelsk: ”game shots - game spots - game speed”.
SKILLS Å FOKUSERE PÅ I POST-SLIDE-DRILLEN
For ballbehandleren:
• Triple-threat posisjon: first step explosion - open step/cross step, jab step, skudd-finte, hode-og-skulder-finte,
• jump stop, sprettpasning
• drible moves før han krysser 3-poengslinjen og før pasning: crossover, behind the back, betweeen the legs etc.
• Offensiv retur etter pasning
For hjelpeforsvareren:
• Stoppe driven og close-out på skytteren
• Utblokkering og defensiv retur
• Ta en charge på drible-penetreringen
For post-spilleren:
• Detaljer ved skuddet: klargjøring av hender for pasningsmottak, ”catch in a hop”
• Post-moves: hook skudd, up & under etc.
DIAGNOSE 5 mot 0
Hvis du som trener ønsker å teste ut om spillerne dine kan eller husker å post-slide ved drible-penetrering kan du drille angrepet ditt i et 5 mot 0 format som en form for diagnose. Sett opp spillerne i en 4UTE-1INNE eller 3UTE-2INNE formasjon der de skal ”shuffle the deck” eller ”stokke kortene”. Dette betyr at de skal blande handlingene fra de ulike R&R-layerne i en posesjon (posession) på lik måte som du stokker en kortstokk. Kanskje du stokker kortene med sentre & kutt, sirkelbevegelse (circle movement) og basic post slides. Det ballbehandleren kan gjøre for å skape post slides og sirkelbevegelse er å drive og ”bounce off” – han driver, later som om han blir stoppet av forsvaret og spretter tilbake til neste ledige perimeter-spot og fortsetter i dette mønsteret et par ganger helt til han sentrer til en roterende lagkamerat for et skudd. Hvis spillerne post-slider som de skal så er alt fryd og gammen, hvis ikke kan du notere deg at det trengs mer repetisjon gjennom reaksjonsdrillene for neste trening.
tirsdag 3. februar 2015
Post Moves
Post moves er veldig bra å kunne, både for små og store spillere. Tradisjonelt når man høres ordet "post player" eller post-spiller tenker man kanskje mest på store spillere som Shaquille O´Neal eller Kareem Abdul-Jabbar med sin berømte Sky Hook, men lavere spillere som Michael Jordan eller Gary Payton var også veldig gode på å score i posten og hadde sine "moves" for å score nærme kurven. Jeg var veldig imponert av Michael Jordan´s fade-away-skudd og up & under moves som han spesialiserte seg i mot slutten av karrieren sin.
GUARDS OG FORWARDS
Tradisjonelt så har trenere når de skal utvikle sine spillere og jobbe med "skills" delt de inn i guards og forwards/"big men". Guardene har gjort "guard-moves" for å score mens de store gutta har gjort post-moves. Hvorfor ikke lære alle ferdigheter til alle spillere? Jeg tror og håper flere trenere har denne tankegangen nå.
LAKER CUT
Jeg vil i dette innlegget vise en av drillene jeg bruker med G98-laget jeg trener i Persbråten for å jobbe med post-moves. En drill vi bruker som jeg liker veldig godt heter Laker Cuts og er fra Layer 2: Post Pass & Cut (fra R&R). Den første videoen viser standard drill for Laker Cut der man sentrer til en spiller i posten, laker-kutter høyt eller lavt og får sprettpasning tilbake for en layup. Du ser tre av mine spillere - Mathias, Emmanuel og Islam - gjennomføre drillen. Vi har en spiller som starter på toppen som må fylle vingen nærmest ballen når vingspilleren laker-kutter - det er en av reglene fra angrepsspillet. Dette er en drill man kan gjøre flere ulike varianter av. Alternativt kan man ha en forsvarer på ballen og/eller bak post-spilleren eller så kan du ha post-spilleren på high post, mid-post eller short corner.
SPILLERUTVIKLING I LAKER-KUTT DRILLEN
Dette er nok en reaksjonsdrill der man ikke bare øver inn lagangrepet, men man får også jobbet med spillerutvikling. Her noen skills man jobbe med i denne drillen:
- hvordan sentre til posten med en forsvarer foran deg
- hvordan poste opp
- hvordan spille forsvar på en post-spiller
- 3-poengsskudd og offensiv/defensiv retur (hvis du har en spiller som fyller vingen etter laker-kutteren)
- post moves
LAKER CUT - UP & UNDER
Her er et videoklipp der gutta bruker laker-kutt drillen til å øve på up & under move. Vi later som om laker-kutteren ikke er åpen og da kan post-spilleren gjøre sin move. I et kort øyeblikk når laker-kutteren passerer post-spilleren så har han skapt bedre plass for post-spilleren til å score - akkurat som i Draft Drive.
Dette er en fin drill hvis du også vil øve på hook-skudd, drop step, step-pound-hop, front-pivotering eller revers-pivotering for post-spilleren etc. Hvis du jobber med fade-away skudd kan laker-kutteren ta offensiv retur og skyte den oppi hvis det blir bom. Om du ønsker å innføre et element av konkurranse i denne drillen så kan f.eks grupper på to eller tre konkurrere om å treffe flest laker-kutt layups innen en viss tid. Dette vil garantert øke intensiteten, og konkurranse er jo gøy. Sist men ikke minst er dette en tidsbesparende drill - du vil gjerne øve på post-moves, men du vil jo øve på andre ting også ikke sant?
Lykke til!
Abonner på:
Innlegg (Atom)